Wat betekent Pét-nat?

Pet wat? We kunnen ons voorstellen dat de term petnat nog lang niet bij iedereen bekend is. Petnat of pet-nat staat voor “Petillant Natural”, natuurlijk bruisend! Een volledig natuurlijke methode om mousserende wijnen te maken. Dit is geen “nieuwe” methode maar juist een eeuwenoude methode die per toeval tot stand is gekomen, ook wel bekend als “Méthode Ancestrale”.

Wijn is in essentie niet meer dan vergist druivensap. Door de druiven te persen en in contact te brengen met de schillen (en de daarop aanwezige gistcellen) worden suikers omgezet in alcohol en zuurstof (CO2). Bij normale wijnen laten ze de CO2 ontsnappen. Echter, bij mousserende wijnen willen we dit juist behouden en gebruiken. Bij petnat wijnen worden de wijnen niet gefilterd en blijft een beetje gist achter in de fles. Dit verklaart de vaak troebele wijn en niks om je zorgen over te maken. Integendeel! Doordat de fles is afgesloten en de achtergebleven gistcellen hun werk doen, kan de CO2 niet ontsnappen en wordt “opgenomen” door de wijn. En voila, een natuurlijke mousse ontstaat. That’s it, veel meer wordt er eigenlijk niet gedaan bij petnat wijnen. Hoe natuurlijk wil je het hebben?

Omdat dit proces nauwelijks gestuurd kan worden levert dit hele spannende wijnen en komt het hier op de kennis en kunde van de wijnmaker aan. Echt het ontdekken waard… Uiteraard zijn er ook petnat wijnen die aan het eind licht gefilterd worden of er hele kleine hoeveelheden sulfiet worden toegevoegd om de wijn stabieler te maken. Dit heeft geen effect op de smaak!

De petnat wijnen zijn een hele trend aan het worden en is de ultieme zomer- en borrelwijn. Vaak vol van smaak, aromatisch, heerlijk prikkelend, meestal wat lager in alcohol en ook nog eens 100% natuurlijk. Wat drink jij deze zomer?

Onze selecte pét-nat wijnen en Kombucha’s