Wijn is vergist druivensap, niets meer niets minder. Dus per definitie vegan. Toch?
Bij volledig natuurlijke wijnen klopt dit inderdaad. Er wordt in principe niets “toegevoegd”. Echter – bij een groot aantal wijnen zijn er handelingen nodig om bijvoorbeeld de wijn te filteren en te klaren (helder te maken). Zodra het druivensap is uitgegist is het sap troebel. Dit bestaat uit onder andere hele kleine deeltjes van de schil en afgestorven gistcellen. Met een beetje geduld kun je rustig afwachten dat alles naar beneden is gezakt. Maar om dit proces te versnellen, zodat er een helder sap overblijft, wordt veelal eiwit (van eieren of uit melk) toegevoegd zodat deze deeltjes samen klonteren en naar de bodem zakken. Dit wordt ook wel het klaren van de wijn genoemd. Gelukkig gebruiken steeds meer wijnmakers alternatieven, niet-dierlijke producten met hetzelfde effect, zoals bentoniet (een soort kleipoeder).
Uiteindelijk wordt de wijn in veel gevallen gefilterd. Bij het filteren van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruik zoals bijvoorbeeld varkensvet, visslijm en gelatine. Niet echt VEGAN friendly dus. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers kunnen gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beïnvloeden. Veel wijnboeren die op natuurlijke wijze produceren proberen dit gelukkig zoveel mogelijk te vermijden. Bij veganistische wijn wordt uiteraard helemaal niets gebruikt van dierlijke oorsprong, dus ook geen melkproducten, eieren of gelatine.
Bij Good Grapes is een groot gedeelte van de wijnen vegan. Wij zullen dit in het ieder geval bij alle wijnen vermelden zodat je een bewuste keuze kan maken. Toch iets onduidelijk of meer weten hierover? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Onze aanbod VEGAN friendly wijnen vind je HIER.