Biologische wijn, wat is dat nou eigenlijk? In de wijnbouw zie je de laatste jaren een grote verschuiving richting biologische wijnbouw. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen…
Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook het gebruik van kunstmest is verboden en worden er natuurlijke alternatieven ingezet. De filosofie erachter is dat het de kwaliteit van de wijn ten goede komt wanneer de omgeving waarin de druivenstok groeit zo gezond mogelijk is. Een natuurlijk evenwicht in de wijngaard en een gezonde bodem zorgt voor gezonde wijnstokken die beter bestand zijn tegen ziekten en weersinvloeden en daardoor gezondere druiven levert. Eigenlijk heel logisch toch. Zou jij je ook niet beter voelen wanneer je frisse gezonde lucht inademt, goed eet (voeden ipv vullen), jezelf niet de hele dag verdooft met chemische middelen en ook je omgeving hier rekening mee houdt.
Biologische wijnbouw stopt gelukkig niet in de wijngaard. Waar het vroeger alleen over “biologisch geteelde druiven” ging, worden er tegenwoordig ook regels gesteld aan de productie van de wijnen in de kelder. Ook het gebruik van bijvoorbeeld sulfiet wordt aan banden gelegd.
De term “biologisch” is trouwens wettelijk beschermd en de richtlijnen voor biologische producten en teelt zijn vastgelegd. Een aantal wijnboeren laat zich certificeren (keurmerk) om hun biologische werkwijze kracht bij te zetten. Echter zijn er ook wijnboeren die – ook al werken ze al volledig biologisch – bewust niet voor certificering kiezen. Wijnboeren die overstappen op biologische wijnbouw zitten de eerste 3 jaar in een transitiefase voordat ze de wijn officieel BIO mogen noemen.
De kwaliteit van biologische wijnen is door de jaren heen enorm verbeterd en overstijgt vaak die van de conventionele wijnbouw.
In het assortiment van Good Grapes vindt je biologisch geproduceerde wijnen, al dan niet gecertificeerd. Wij zijn van mening dat deze wijnen echt het verschil maken en je dit ook terug proeft in het glas. Net iets smaakvoller, levendiger, iets meer drinkplezier… en wellicht ook een beter gevoel bij jezelf?