Biodynamische wijn, meer dan biologisch

Een biodynamische wijn is een wijn die met nóg strengere regels wordt geproduceerd dan bij een biologische wijn het geval is. Vanzelfsprekend wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar worden er bijvoorbeeld ook homeopathische kruidenmengsels ingezet ter bestrijding van ziekten en verbetering van de bodem diversiteit. Ook energie speelt hierbij een belangrijke rol. De term Biodynamisch komt namelijk van het Griekse BIOS = LEVEN en van DYNAMIS = ENERGIE. Maar wat betekent dit nu precies?

Zowel in de biologische- als in de biodynamische wijnbouw is elk gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Op dit gebied is er dus geen verschil. Maar bij biodynamisch gaat het een stuk verder en is een aanvulling op biologisch.

Zoals in de biologische wijnbouw wordt er grote nadruk gelegd op goede grondbewerking (gezonde bodem, meer biodiversiteit). Waar bij de biologische wijnbouw gewone compost wordt gebruikt is dit volgens de biodynamische wijnbouwers onvoldoende. Ze willen de kwaliteit van de grond verder verbeteren en bekijken het volledige proces van wijn maken als één geheel. Zie het als een totaalconcept van wijngaard tot aan de wijn zelf, waarbij ook rekening gehouden wordt met de wisselwerking tussen grond en atmosfeer. Denk hierbij aan de stand van de maan, het gebruik van zwaartekracht, zoveel mogelijk handwerk vs zo weinig mogelijk machines.

Deze aanpak, of filosofie, zorgt in de regel niet alleen dat de kwaliteit van de wijnen spectaculair verbetert maar dat ook de de productie wordt verhoogd. Geweldig toch? Er zijn verschillende prestigieuze blindproeverijen geweest waarbij de biodynamische wijnen er allemaal uitsprongen boven de conventioneel geproduceerde wijnen.

Wij bieden binnenkort een mooie selectie biodynamische wijnen zodat je zelf het verschil kan gaan proeven…